Bebeğimizin Gelişimini Desteklemek İçin Neler Yapmalıyız?

Öncelikle bilmelisiniz ki yeni doğan bebekler de görürler ve işitirler. Bu nedenle, yaşamın bu erken döneminde de bebeğinizle kuracağınız işitsel, görsel ve bunlara ek olarak tensel temas çok önemlidir.

 

Ağız hareketlerinizi görmesini sağlayacak bir mesafeden onunla sık sık konuşun, kitap okuyun, şarkı söyleyin, çıkardığı sesleri tekrarlayın. Ancak, siz onunla konuşurken normal konuşma diliyle konuşun. Bebeğinize onu anladığınızı kelimelerle ifade edin; "acıktın biliyorum, seni şimdi besleyeceğim”, "sıkıldın, haydi kucağıma gel” gibi. Bu tutum anlaşıldığını anlamasını sağlayacak ve taklit yaparak konuşmasını kolaylaştıracaktır. Özellikle 6 ay civarında resimlerine bakıp, bu resimlerle ilgili sizin konuşabileceğiniz bir karton kitabı olmalıdır. İlle de satın alınmış bir kitap olması gerekmiyor, bu resimleri sizde çizebilirsiniz.

 

Bebeğinize dokunmanız, ona nazik hareketler ile masaj yapmanız (bebek yağı ile bebeğinizin cildini nemlendirirken aynı zamanda masaj da yapabilirsiniz), emzirirken eldivenlerini çıkararak onun sizin teninizi hissetmesini sağlamanız gelişiminde yararlı olacaktır.

 

Bebeklerin zihinsel gelişiminde oyunun yeri çok önemlidir. Bebeğinizle oyun oynamak için ille de popüler, pahalı nesneler almak zorunda değilsiniz. Oyuncak olarak kullanabileceğiniz, güvenli pek çok nesne bulabilirsiniz. Hatta kendinizin yapacağı oyuncaklar çocuğunuzun da yaratıcılığını destekleyecektir. Bu aktiviteler ona zaman ayırdığınızı bilmesine ve sevildiğini anlamasına neden olacaktır.

Blog