Kızamık (Rubeola)

Kızamık (Rubeola) ateş, burun akıntısı, konjunktivit, öksürük ve döküntü ile karakterize akut, oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. Sindirim sistemi, solunum yolları ve merkezi sinir sistemini tutan ciddi komplikasyonlar olabilir. Kızamık aşısından önce Kızamığa bağlı dünya çapında yılda 8 milyon ölüm olduğu tahmin edilirken, yaygın aşılama sonrası 2002 yılında 700.000 ölüme düşmüştür. 

Kızamık virüsü bir RNA virüsüdür. Sıcaklığa duyarlı bir virüstür. Sıcaklık, ultraviole ışık, eter, tripsin ve propiyolakton ile inaktive olur. 

Klinik Bulgular: 

On-on bir günlük bir kuluçka dönemi sonrası ateş ve halsizlik ile başlar. 24 saat içinde burun akıntısı, konjunktivit ve öksürük başlar. Bu semptomların şiddeti giderek artar ve dördüncü günde döküntü ortaya çıkar. Döküntüden 2 gün önce kızamığa özgü ağız içinde Koplik Lekeleri görülür. Döküntü süresi çoğunlukla 5-6 günü geçmez. 

Ateş 39.4-40.6 derece düzeyinde olabilir. Ateş günlerce sürebilir. Hastalık komplike hale gelmez ise döküntü başlangıcından sonra 2-3 gün geçince ateş düşer. 

Öksürük uzun süre devam edebilir. Hastalık geçtikten sonra da haftalarca öksürük sürebilir. 

İştahsızlık ve halsizlik sıklıkla eşlik eder. Kusma ve bulantı birlikte sıklıkla bulunur. Orta ve şiddetli vakalarda vücutta yaygın büyümüş lenf bezleri ele gelebilir.

Hastaların çoğunda primer viral enfeksiyona bağlı olarak bronşit, bronşiolit, pnömoni vb gelişir.  

Hastalık genel olarak döküntünün ikinci ve üçüncü gününde doruğa ulaşır. 

SSPE Hastalığı Nedir?

SSPE, santral sinir sisteminin kalıcı kızamık virüs enfeksiyonu nedeni ile oluşan ilerleyici kronik ensefalitidir. Genellikle, kızamık hastalığının geçirilmesinden 7-10 yıl sonra görülmektedir. SSPE hastalarında moleküler tanı yöntemleri ile yapılan incelemelerde de hastalığa neden olan kızamık virüsü gösterilmiştir. Kızamık aşısı SSPE’ye neden olmaz. Kızamık aşılama programlarının ortaya çıkışıyla birlikte SSPE, aşılama oranlarının yüksek olduğu ülkelerden kaybolmuştur.

SSPE sıklığının kızamık enfeksiyonunun yaşamın erken dönemlerinde geçirilmesiyle yükseldiği bilinmektedir.

Kızamık Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılamadır.

Kızamık Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Kızamık hastalığın tedavisinin esasını destek tedavisi (istirahat, sıvı tedavisi, A vitamini ve komplikasyonlara yönelik müdahaleler) oluşturmaktadır.

Hastaların döküntülerin başlamasından sonraki bir hafta boyunca evden çıkmaması ve sağlam kişilerle temasının kısıtlanması hastalığın yayılımını azaltacaktır. Ancak temas, genellikle tanının aşikar olmasından önce oluşur. 

Blog