Strep A (Beta) mikrobu gündemde
Step A mikrobu, Türkiye daha çok Beta diye bilinen mikrop, farklı ülkelerde sıklığının ve bağlı sorunların artması nedeni ile gündemde.
Beta mikrobu nedir?
Strep A veya Beta denilen mikrobun asıl adı A grubu beta hemolitik streptokok. Özellikle kış aylarında sık karşılaştığımız boğaz enfeksiyonlarının pek çoğu viral etkenlerden (rinovirüs, adenovirüs ve diğerleri) kaynaklanıyor. Ancak yüzde 5-10’unda etken bakteriler oluyor ve bunların arasında en sık karşılaşılan bakteri, A grubu beta hemolitik streptokoklardır.
Grup A beta hemolitik streptokok kaynaklı boğaz enfeksiyonunda kuluçka süresi 2 ila 5 gün arasında değişiyor. En sık 5-12 yaş arası çocukları etkiliyor. Çok küçük bebeklerde de beta mikrobu bulaşı ve hastalık oluşturması mümkündür.
Beta nasıl bulaşıyor?
Sıklıkla kış ve bahar aylarında görülür. İnsandan insana damlacık yoluyla aktarılarak bulaşıyor. Yani özellikle kapalı mekanda bir arada bulunmak bulaş için yeterli olabiliyor, kalabalık ortamlarda bulaşması kolaylaşıyor, okullarda ve aile içinde bireyler arasında yaygın olarak geçiş yapıyor.
Beta hemolitik streptokok belirtileri
Boğaz ağrısı ve yüksek ateş sık görülen belirtilerdir. Ek olarak kas ağrıları, baş ağrısı ve mide bulantısı da eşlik edebiliyor. Muayene bulgularında bademcik ve yutakta (farenks) kızarıklık ve beyazlıklar görülüyor. Damakta kırmızı renkli döküntüler, boyun lenf bezlerinde büyüme olabiliyor. Çocuklarda karın ağrısı ve kusma da eşlik edebiliyor. Beta bakterisinin neden olduğu Kızıl Hastalığı’nda (Scarlet Fever) gövdede, kasık bölgesinde ve kol altlarında kızarıklıklar görülüyor.
Beta nasıl tespit edilir?
Semptomlar varsa, enfeksiyonun tespiti için iki test yöntemi var. Hızlı antijen testi ile kısa sürede sonuç alınıyor, ancak birlikte boğaz kültürü de yapılırsa çok daha iyi sonuç elde edilebiliyor.
Beta hemolitik streptokok nasıl tedavi edilir?
Antibiyotik tedavisi başlanması, erken dönemde semptomların hafiflemesini sağlıyor, hastalığın ilerlemesini ve komplikasyon gelişmesini ve çevreye bulaşmayı önlüyor. Çoğunlukla penisilin grubu antibiyotikler çok etkilidir. Antibiyotiklere genelde direnç göstermezler. Hastalığın ilerlemesiyle komplikasyon gelişmesi durumunda bademcikler çevresinde apse oluşması, boyun lenf bezlerinde enfeksiyon, orta kulak enfeksiyonu, menenjit ya da akut romatizmal ateş ve böbrek iltihabına yol açabilir. Antibiyotik tedavisi başlanan çocuklar tedavi başlangıcından 24 saat sonra okula dönebilirler.
Beta mikrobu ile hasta olan çocuklar okula gidebilir mi?
Beta geçiren çocuklar genel durumları iyi, ateşleri gerilediyse tedavi başlandıktan 24 saat sonra okula gidebilir.
Nasıl önlemler alınır?
Koronavirüs salgını önlemler konusunda deneyimlerimizi arttırdı. Mesafe ve hijyen önlemleri bu enfeksiyonun bulaşmasını da engeller. Kapalı mekanların havalandırılması çok önemli.