Bebeklerin Kalacağı Oda ve Yatağı Nasıl Olmalı?

İlk zamanlarda günün önemli bir bölümünde uyuyacak olan, kendi başına ortam değiştirme olanağı olmayan bebeğinize, gerekli konforu, tüm aile bireylerinin dayanışması ile sağlamak zorundasınız. Öncelikle bebeğin kalacağı odanın temiz ve havadar olması, yeterince güneş alması, 22-24 °C arasındaki uygun ısının sağlanması gerekmektedir. Bulunduğu ortamda (tüm evde) sigara içilmemelidir, pasif içicilik de önemli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bebeğin kalacağı odada yeşil bitki ve fazla miktarda toz tutacak eşya bulunmamalıdır.

Bebeğin uyanık olduğu zamanlarda odanın içi yeterli aydınlıkta olmalıdır. Ayrıca görebileceği ve güvenlikli dokunabileceği oyuncaklar gelişimine katkı sunacaktır.

 

Bebek yatağını başka bir yatağa bitişik olmayacak ve pencere-kapı önüne gelmeyecek şekilde yerleştiriniz. Bebek yatağı kenarlıklarının yüksekliği, yenidoğan döneminde yaklaşık 15 cm olmalı, sonrasında bebeğin boyunun ¾’ü civarında olmalıdır. Parmaklıkların arasının bebeğin başının geçemeyeceği aralıkta (5-6 cm) olmasına dikkat edilmelidir. Yine yatak kenarlıklarının bebek dişlediğinde kıymıklaşmayacak, boyası dökülmeyecek şekilde olmasına özen gösterilmelidir. İçe yerleştirilen döşek yatağı tamamen doldurmalı ve kenarlarda boşluk kalmamalıdır. Yatağın içinde oyuncak, yastık, zincir takılı emzik vb bulundurulmamalıdır.

Blog