Çocuk Check Up, Rutin Kontrollerin Önemi

 Çocuklarda hastalıkların ve kalıcı sakatlıkların önlenmesi için doğumdan itibaren yapılan rutin kontroller ve testler büyük önem taşımaktadır. Büyüme ve gelişmenin izlenmesi, belirli hastalıklar açısından kapsamlı bir değerlendirme yapılması ve aşı uygulamaları çocukların kaliteli bir yaşam sürmesini sağlamaktadır.

 

- Sağlam çocuk izleminin hangi yaş gruplarında, ne sıklıkta yapılması gerekiyor?

 Bebeklerin ve çocukların rutin izlem aralıkları kişiye göre belirlenmiş değişken bir takvimle olmakla birlikte genel kabul ilk altı ayda, mümkünse ilk bir yıl içinde, aylık kontroller, bir yaş ile 2 yaş aralığında üç ayda bir kontrol, iki ile altı yaş aralığında altı ayda bir kontrol, altı yaş sonrasında yıllık kontroller şeklinde bir izlem programı uygulanmasıdır.

 

- Check up programı kapsamında çocuklarda hangi taramalar yapılıyor?

 Genellikle Check Up programlarında şu incelemeler yapılır: Hemogram: Tam kan sayım, TİT: Tam idrar tahlili, Açlık kan şekeri, Üre: Böbrek fonksiyon testi, SGOT-SGPT: Karaciğer fonksiyon testleri, HBsAg-Anti HBsAg: Hepatit B taraması, Dışkı mikroskopisi (Dışkıda parazit yumurtası için yapılır), PA akciğer grafisi: Göğüs ve akciğer hastalıklarının taraması için yapılır. Batın ultrasonu: Karın içi organlarının değerlendirmesi için yapılır.

 

- Herhangi bir sorunu olmasa da çocukların düzenli muayeneden geçmesi gerekir mi?

 Sağlıklı çocukluk dönemi ve yetişkinlik dönemindeki sağlıklılık durumun devamının temeli çocukluk döneminde atılıyor. Bu nedenle özellikle ilk yaşlarda çocukların düzenli aralıklarla hekime gidip, büyüme ve gelişmelerinin yakından izlenmesi önem taşıyor. Çocuklar doktora hasta olmadan götürülerek, hastalıkların tedavi aşamasına gelmeden daha en başta önlenmesi amacıyla rutin takipleri ve taramalarını yaptırmak gerekiyor.

 

- Kardiyolojik taramaların önemi nedir? Bu kapsamda neler yapılıyor?

 Rutin çocuk muayenelerinde kardiyolojik muayene önemli bir yere sahiptir. Muyaneleri sırasında kuşkulu muayene bulgusu olan çocuklar Pediatrik Kardiyoloji muayenesine yönlendirilmektedir. Yine hiçbir sağlık sorunu tariflemeyen ve anormal muayene bulgusu olmayan aktif bir aktivitesine dahil olacak olan tüm çocuklara da Çocuk Kardiyoloji hekimi muayenesi istenmektedir. Ancak giderek artan bir yaklaşımla yaşamın ilk yıllarında tüm çocuklara bu muayenenin istenmesi uygun olacaktır.

 

- Göz ve diş muayenelerinin ne zaman başlaması gerekiyor?

 Rutin muayeneleri sırasında sorun tespit edilen çocukların göz ve diş muayeneleri daha erken yaptırılmak kaydı ile rutin diş ve göz muayeneleri 3 yaştan sonraya kalmamalıdır.

 

- Kilo fazlası olan çocukların hızla artan obezite riskinden korunmasında check up programları ya da rutin kontrollerin önemi nedir?

 Rutin kontroller ve check up programları sırasında kilo fazlalıklarının tespit edilmesi ve erken önlem alınması mümkün olmaktadır. Rutin izlemler sırasında boy kilo oranları kilo lehine değişen bebek ve çocuklar yakın izlenmekte, gerekirse tetkik edilmekte ve sağlıklı büyüme ve obezite ile mücadele açısından uygun beslenme ve yaşam önerileri verilmektedir.

 

- Okula başlamadan önce çocukların check up’tan geçmesi gerekir mi?

 Okula başlamadan önce genel sağlık parametreleri, görme değerlendirmesi, olası yoğun spor aktiviteleri açısından kardiyolojik değerlendirme çok önemlidir. Bu nedenle okul öncesinde tüm çocuklar genel sağlık taramasından geçirilmelidir.

Blog