Ebola Virüsü Hastalığı (Ebola Hemorajik Hastalığı)

Ebola Virüsü Hastalığı (Ebola Hemorajik Hastalığı)

Ebola Virüsü Hastalığı (Ebola Hemorajik Hastalığı), kökü meyve yarasalarına dayandığı düşünülen virüs ilk olarak 1976 yılında, bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin sınırları içinde yer alan Ebola Nehri'nin yakınlarındaki bir salgın sırasında keşfedildi.

Ebola Virüsü Nasıl Bulaşıyor, Nasıl Yayılıyor?

Ebola virüsü taşıyan birinin kanı, kusmuğu, dışkısı ya da vücut sıvısıyla; yaralı cilt, ağız ya da burun üzerinden doğrudan bir temas gerçekleştirenlere virüs bulaşıyor.

Virüs idrarda ya da menide de bulunabiliyor. Virüs ayrıca yine yaralı ciltler yoluyla; mikrop bulaşmış yatak takımı, giysiler ve yüzeyler üzerinden de yayılabiliyor. Hastalık, grip gibi hava kökenli (damlacık yoluyla yayılan özellikte) değil.

Virüs bulaşan kişide hastalık belirtilerinin ortaya çıkması iki ila 21 gün arasında bir süre alıyor. Belirtiler gelişinceye kadarki sürede insanlar başkalarına virüs bulaştırmıyor. İnsanlar, kanları ve salgıları virüsü bünyesinde bulundurduklarında hastalığı başkalarına bulaştıracak konuma geliyorlar. Bazı vakalarda virüs, tespitinden yedi haftaya kadar bir süre sonra başkalarına bulaşabilir hale geliyor.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın erken belirtileri ani ateş, kas ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı ve boğaz ağrısı. Bunları kusma, ishal, döküntü ve (hem iç hem dış) kanama takip ediyor. Kanama tükürükte, gözlerde, burunda ve dışkıda görülebiliyor. Hastalarda çoklu organ yetmezliği veya ciddi sıvı kaybı gelişebiliyor.

Ebola Virüsü Hastalığı’nın Tedavisi Nedir?

Ebola'nın kanıtlanmış bir tedavisi yok. Destek tedavi önemli. Sıvı kaybı ve organ yetmezlikleri ile mücadele önemli. Hastaların izolasyonu gerekmektedir.

Korunma Önlemleri

Ebola hastalarıyla ve onların vücut sıvılarıyla temastan kaçınmak gerekiyor. Ortak kullanım alanlarında mikrop bulaşmış olması mümkün hiçbir şeye dokunulmamalı. Hasta ile temas edecek olanların eldiven takması, maske gibi koruyucu donanım kullanması ve düzenli olarak ellerini yıkaması gerekiyor. WHO ayrıca çiğ hayvan etinin tüketilmemesi ve enfeksiyon kapmış yarasalar veya maymunlarla temas dilmemesi konusunda da uyarıyor.

Ebola atlatıldıktan sonra yedi haftaya kadar virüs meni üzerinden başkalarına bulaşabilir.

Blog