İnfluenza (Grip) Nedir?

Grip (İnfluenza), burun, boğaz ve bazen akciğerleri enfekte eden influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Hafif ila şiddetli hastalığa neden olabilir ve bazen çok ağır sonuçlara yol açabilir. Ülkemizde dolaşımdaki baskın grip virüsü influenza A(H3N2) virüsüdür. Bununla birlikte grip benzeri hastalıklara neden olan diğer solunum yolu virüsleri de dolaşımda yüksek düzeyde yer almaktadır (Respiratuvar Sinsityal Virus (RSV), rhinovirus, parainfluenzavirus, adenovirus, coronavirus, enterovirus, h. bocavirus, h. metapneumovirus vb). Dolaşımdaki diğer solunum yolu virüslerinin baskınlığı mevsimlere göre değişkenlik göstermektedir.

Grip belirtileri genellikle aniden ortaya çıkar. Grip olan kişiler genellikle bu semptomların bir kısmını veya tamamını hissederler:

  • Ateş, üşüme, titreme (İnfluenza virüsü bazı kişilerde ateş yapmayabilir)
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı
  • Kas veya vücut ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Bazı kişilerde kusma ve ishal olabilir, bu durum çocuklarda yetişkinlere göre daha yaygındır.

İnfluenza virüsleri grip olan kişiler öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda oluşan küçük damlacıklar ile yayılır. Bu damlacıklar diğer insanlar nefes aldığı sırada ağız veya burunları aracılığı ile solunum yollarına yerleşir. Daha seyrek olarak, bir kişi üzerinde grip virüsü bulunan bir yüzeye veya nesneye dokunup ardından kendi ağzına, burnuna veya muhtemelen gözlerine dokunarak grip olabilir.

Bir kişinin İnfluenza virüsüne maruz kalması ve bulaşmasından şikayetlerin başlamasına kadar geçen süre yaklaşık iki gündür, ancak yaklaşık bir ila dört gün arasında değişebilir.

Kronik hastalığı olsun olmasın her insan grip olabilir ve griple ilgili ciddi sorunlar her yaşta ortaya çıkabilir, ancak bazı insanlarda griple ilgili ciddi komplikasyonlar gelişme riski daha yüksektir. 65 yaş ve üstü kişiler, belirli kronik tıbbi durumları (astım, diyabet veya kalp hastalığı gibi) olan her yaştaki kişiler, hamileler ve 5 yaşından küçük çocuklar yüksek risk grubundadır.

Gripten korunmanın ilk ve en önemli adımı her yıl grip aşısı olmaktır. Grip aşısının griple ilişkili hastalıkları ve hastaneye yatışla hatta ölümle sonuçlanabilecek ciddi grip komplikasyonları riskini azalttığı gösterilmiştir. Mikropların yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olmak için hasta insanlardan uzak durmak, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnu tek kullanımlık mendil ile kapatma ve sık sık el yıkamak gibi tedbirler önemlidir.

Sadece semptomlara dayanarak gribi diğer viral veya bakteriyel solunum yolu hastalıklarından ayırmak çok zordur. Grip teşhisi için testler mevcuttur. Grip hastalığını tedavi etmek için kullanılabilecek grip antiviral ilaçları vardır. Hastalık belirtileri başladıktan sonraki ilk 48 saat içerisinde başlanan tedavinin daha etkili olduğu bilinmelidir.

Blog